Linecké kolieska so snehom



Tieto linecké kolieska by nemali chýbať na vianočnom stole. Linecké cesto kombinované s krehkým snehom a džemom vás určite dostane.

Suroviny na cesto:
  • 300 g hladkej bielej špaldovej múky
  • 200 g masla
  • 100 g práškového trstinového cukru
  • 1 balíček kypriaceho prášku
  • 1 balíček vanilkového cukru
  • 1 vajce
  • kôra z polovice citrónu

Pena:
  • 4 bielky
  • 360 g kryštálového cukru
  • štipka soli

Plnka:
  • marhuľový džem



Príprava koliesok :

  1. Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladkú hmotu, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky. Cesto môže byť v chlade aj cez noc.
  2. Po odležaní cesto rozvaľkáme na tenší plát, z ktorého vykrojíme formičkou kolieska. 
  3. Kolieska ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečieme 10 minút. Necháme na plechu vychladnúť. 
  4. Keď budeme vyberať posledný plech s kolieskami, tak znížime teplotu na 90 stupňov – tam budeme sušiť linecké kolieska.


Príprava snehu:

  1. Do hrnca dáme variť 240 g cukru a zalejeme vodou. Dáme toľko vody, aby zakrylo cukor (asi 100 – 120 ml). Keď začne vrieť, znížime teplotu. Cukor sa má vyvariť na číry hustý sirup (nemá skaramelizovať). Varíme bez miešania!
  2. Zatiaľ čo sa varí cukor, vyšľaháme bielky so štipkou soli. Keď začnú bielky peniť, pridáme ostatný cukor (120 g) vyšľaháme na lesklú penu. 
  3. Uvarený sirup za stáleho šľahania pridávame do bielkového snehu a ešte 3 až 5 minút šľaháme na lesklú a tuhú penu. Pokiaľ zostame na dne hrnca neroztopený cukor, tak ho nevyškrabávame. Inak by upchával cukrársky sáčok. 
  4. Pomocou zdobiaceho sáčku ozdobíme linecké kolieska a sušíme v rúre pri teplote 90 stupňov asi 15 až 20 minút.
  5. Marhuľový džem si v hrnčeku nahrejeme a naplníme ním kolieska.


Môj tip: 

Naplnené linecké snehové kolieska necháme ešte deň až dva dni sušiť pri izbovej teplote aby pena krásne vyschla a potom môžeme uložiť do krabice.


Dobrú chuť Vám praje Naj-Gazdinka ☺️

Zdieľať:

Žiadne komentáre:

Zverejnenie komentára