Linecké kolieska so snehom
Tieto linecké kolieska by nemali chýbať na vianočnom stole. Linecké
cesto kombinované s krehkým snehom a džemom vás určite dostane.
Suroviny
na cesto:
- 300 g hladkej bielej špaldovej múky
- 200 g masla
- 100 g práškového trstinového cukru
- 1 balíček kypriaceho prášku
- 1 balíček vanilkového cukru
- 1 vajce
- kôra z polovice citrónu
Pena:
- 4 bielky
- 360 g kryštálového cukru
- štipka soli
Plnka:
- marhuľový džem
Príprava
koliesok :
- Všetky suroviny na cesto zmiešame a vypracujeme hladkú hmotu, ktorú zabalíme do potravinárskej fólie a dáme na 1 hodinu do chladničky. Cesto môže byť v chlade aj cez noc.
- Po odležaní cesto rozvaľkáme na tenší plát, z ktorého vykrojíme formičkou kolieska.
- Kolieska ukladáme na plech vyložený papierom na pečenie a vo vyhriatej rúre na 175 stupňov pečieme 10 minút. Necháme na plechu vychladnúť.
- Keď budeme vyberať posledný plech s kolieskami, tak znížime teplotu na 90 stupňov – tam budeme sušiť linecké kolieska.
Príprava
snehu:
- Do hrnca dáme variť 240 g cukru a zalejeme vodou. Dáme toľko vody, aby zakrylo cukor (asi 100 – 120 ml). Keď začne vrieť, znížime teplotu. Cukor sa má vyvariť na číry hustý sirup (nemá skaramelizovať). Varíme bez miešania!
- Zatiaľ čo sa varí cukor, vyšľaháme bielky so štipkou soli. Keď začnú bielky peniť, pridáme ostatný cukor (120 g) vyšľaháme na lesklú penu.
- Uvarený sirup za stáleho šľahania pridávame do bielkového snehu a ešte 3 až 5 minút šľaháme na lesklú a tuhú penu. Pokiaľ zostame na dne hrnca neroztopený cukor, tak ho nevyškrabávame. Inak by upchával cukrársky sáčok.
- Pomocou zdobiaceho sáčku ozdobíme linecké kolieska a sušíme v rúre pri teplote 90 stupňov asi 15 až 20 minút.
- Marhuľový džem si v hrnčeku nahrejeme a naplníme ním kolieska.
Môj tip:
Naplnené linecké snehové kolieska necháme ešte deň až dva dni
sušiť pri izbovej teplote aby pena krásne vyschla a potom môžeme uložiť do
krabice.
Dobrú chuť Vám praje Naj-Gazdinka ☺️
Žiadne komentáre:
Zverejnenie komentára